Bryllupsforberedelser: Hva bør du prioritere?

Stresser du med alt som skal planlegges før den store dagen?

Forlovelsesfotografering eller parfotografering i Haugesund, Rogaland
 

Nesten alle brudeparene jeg snakker med opplever at det er mye som skal på plass før bryllupet.

Så hvor bør dere begynne? Det viktigste er at dere får i boks de tingene som er viktigst for dere.

Mitt beste tips er å gi litt beng i alle forventninger, tradisjoner og ideer om hva et bryllup bør inneholde. Gjør akkurat det dere vil. Følg tradisjonene til punkt og prikke, eller gjør noe helt annet.

Husk at det er deres dag.

Kanskje betyr maten alfa og omega - da bør dere bruke mest energi på å planlegge den. Kanskje er bryllupsbildene det aller viktigste? Da bør dere bruke god tid på å finne den perfekte fotografen for dere og booke så snart datoen er satt.

 
 
Kjærestefotografering med likekjønnet par på Borestranden på Jæren. Likekjønnet ekteskap og likekjønnet bryllup. Likekjønnet bryllupsfotograf. Inkluderende bryllupsfotografering
 
 

Her er noen tips til hvor dere bør begynne:

 
  • Budsjett

    Dette er kanskje den kjedelige delen, men like langt viktig. Sett av en spareplan hvis ikke dere allerede har gjort det. Kanskje bør dere faktisk sette opp en spareplan før datoen er satt slik at dere ser når dere kan ha bryllupet deres, sett fra et økonomisk ståsted?

    Sett opp alle utgifter dere vet at kommer. Begynn med det dyreste og jobb dere nedover. Legg inn en buffer.

    Undersøk hva ting faktisk koster. Fotograf, lokale, kaker etc. koster ofte mer enn en tror.

  • Bekledning

    Kanskje drømmer du om eksklusiv bryllupsbekledning, som en stor prinsessekjole eller en oppsiktsvekkende smoking. Eller kanskje er du ikke så nøye på det og tenker å bestille noe enkelt fra Zalando eller JJ’s House.

    Uansett hva du velger å gjøre er det lurt å gjøre det i god tid. Du bør også legge inn en ekstra tidsmargin slik at du er sikker på at alt rekker å bli klart og eventuelt justeres hvis du blir nødt til det.

    Snakk med ulike salonger - de vil kunne gi deg en pekepinn på når du bør bestille.

    Har du forresten tenkt på at du også kan leie brudekjole og /eller dress?

    Klikk her for å lese flere tips om bekledning!

 
Bryllupsfotografering av brudekjole i Stavanger, Sandnes, Rogaland
 
  • Fotograf / videograf

    Jeg kan ikke presentere en tips-liste uten å nevne fotograf. Det er så utrolig viktig å booke fotograf tidlig. Gjør det mye heller for tidlig enn for seint! Det samme gjelder en eventuell videograf.

    Mange bryllupsfotografer er fullbooket i over et år i forveien, så vær rask hvis du allerede har sett deg ut hvem du ønsker til å ta bildene deres. Bare i år (mars 2022) har jeg måttet si nei til mange skuffede brudepar i 2022.

    Og du? Betyr bildene mye for deg? Da er ikke fotograf der du ønsker å spare penger. Dagen forsvinner forferdelig fort, og når den er over er bildene det eneste håndfaste du sitter igjen med (I tillegg til ektefellen din, selvfølgelig ;).

Vurderer du å booke meg? Send meg en melding, så tar vi en prat og finner ut om vi er en bra match.

fotografering av vielse i Utstein Kloster. Bryllupsfotografering i Rogaland. Utmarsj

Kirke: Utstein Kloster

  • Kirke / Vielse

    Skal dere gifte dere borgerlig eller kirkelig? Kontakt det aktuelle stedet tidlig slik at dere er sikret dato og tidspunkt.

    Gifter dere dere i høysesong er det ikke sikkert det er så mange ledige klokkeslett på datoen deres, men velg det som passer best for dere. Noen liker tidlig vielse, andre liker sein. Vær også oppmerksom på at dere kan måtte betale for kirka hvis dere gifter dere i en annen kirke enn den dere sogner til.

    Hvis bildene fra kirka er veldig viktige for dere, kan det være lurt å ha tenkt over lysforholdene i den. Noen har ikke vinduer og er omtrent helt mørke. Uansett hvor godt utstyr fotografen har vil det aldri kunne erstatte godt lys. Å bruke blitz er dessuten så godt som no-go i kirker.

    Visste du forresten at fotografi betyr “å male med lys”? Det betyr også at fotografen trenger lys å male med :)

 
Lokale bryllupsfest - Tau, Mølleparken, Rogaland

Festlokale: Mølleparken på Tau, Rogaland

 
 
  • Festlokale

    Etter Covid har det samlet seg opp veldig mange bryllup. To år skal tas igjen, i tillegg til alle de som velger å gifte seg i år. Derfor bør du være tidlig ute med å finne ditt drømmelokale. Det finnes mange fine steder her på Jæren og i Stavanger-området. Noen må du være lokalkjent for å vite om, som for eksempel Løa på Sunde. De har ikke et eget nettsted, men baserer seg på referanser fra jungeltelegrafen.

    Spør Brudesalongen, frisøren, fotografen eller andre lokalkjente. Kanskje finner du en perle du ikke visste eksisterer!

    Her er noen ting du bør tenke på når du booker lokale:

    • Hvis aktuelt for dere: Hvordan er det med sjenkebevilgning?

    • Må dere gjøre utvask selv? Er det en eventuell ekstrakostnad?

    • Hvor mange er det plass til? Store lokaler kan fort bli upersonlige, små kan bli for trange.

    • Har de gode brannsikringssystemer? (Jo, du bør ha tenkt over det)

    • Hvordan er kjøkken- og kjølemulighetene? Kan maten oppbevares `trygt´ mtp. matsikkerhet?

  • Frisørtime

    Også frisørtimen bør bookes i god tid. I likhet med lokalene, fotografene og kirkene blir det fort fullt når sesongen nærmer seg.

    Book en prøvetime slik at du er sikker på at håret og sminken blir slik du ønsker det. Jeg har møtt bruder som gikk gråtende hjem fra prøvetimen fordi frisøren ikke skjønte hvilken stil hun ønsket og ble dermed seende ut som noen helt andre enn seg selv. Heldigvis hadde hun tid til å teste en annen salong og fikk riktig frisør til å hjelpe henne på selve dagen.

 
Heldags bryllupsfotografering. Frisørtime før bryllup. Brud i frisørstolen hos Haralds frisør, Randaberg

Frisør: Haralds Frisør, Randaberg

 

  • Invitasjoner

    Det er anbefalt å sende ut invitasjonene noen måneder i forveien slik at gjestene rekker å sette av datoen. Men gi dem gjerne kort svarfrist. Trust me - mange glemmer å svare. Send gjerne ut en påminnelse når det nærmer seg slik at glemske onkel Rolf husker å gi beskjed at han kommer.

    Inviter akkurat de dere vil. Jeg hører stadig om brudepar som ikke ønsker å invitere enkelte familiemedlemmer, men som føler at de må fordi det er forventet av dem. Det er ikke et enkelt valg å ikke invitere en far, mor eller et søsken, men av og til er det både nødvendig og ønskelig. Gjør det som føles riktig for dere. Noen velger elopements eller mikrobryllup i stedet, nettopp av slike grunner.

    Husk også at dere kan bruke forlovelsesbildene på invitasjonene deres.

    Ønsker dere flere tips til bryllupet deres? Klikk her for å få mer inspirasjon.


 
Vilde Fagerland

Jeg heter Vilde Fagerland, jeg er 29 år og har nylig flyttet til Stavanger.

Jeg har alltid drømt om å ta spektakulære bilder, å forstå kamera, lys og mennesker. På veien dit har jeg utdannet meg som sykepleier og medieviter. Nå jobber jeg som bryllupsfotograf.

Bli bedre kjent med meg her.

https://vilfafoto.com
Forrige
Forrige

Fire grunner til å benytte dere av forlovelsesfotograferingen:

Neste
Neste

Hvilke klær skal jeg velge til fotograferingen?