Alternative bryllupstradisjoner
Mange av de gamle bryllupstradisjonene er virkelig eldgamle. Sånn typ fra gamle romerske tider og vel så det, og noen av dem er det kanskje på tide å bytte ut. Så hvis du ikke er altfor glad i utgåtte tradisjoner eller bare ønsker noen alternativer til hvordan du kan krydre ditt eget bryllup, her kommer noen tips:
Kakekutting
Livet er for kort til å vente med kakene
Jeg vet ikke med dere, men jeg er en skikkelig kakemons og hvis jeg skulle valgt selv, hadde jeg 100% valgt å ta kaka før middagen.
Det blir stadig vanligere å ta kakeskjæringen med en gang brudeparet ankommer lokalet, eventuelt rett etter vielsen. Da er gjerne gjestene sultne og trenger noe å løfte seg på - og kaker er og forblir en høydare!
Kanskje dere har barn i bryllupet? Da får også de være med på det de sannsynligvis gleder seg aller mest til, og så kan dere sende dem hjem sammen med barnevakten etterpå (høye på sukker, you are very welcome!).
To kniver
Jeg eeelsker når brudepar rokker ved gamle tradisjoner. Hvorfor ikke snu litt på tradisjonen om kakeskjæringen også? Kanskje dere kan bruke hver deres kniv og begynne i hver deres ende av kakestykket? Da får dere muligens et helt enormt stykke, eller kanskje det blir en liten flis (hvis det blir det førstnevnte er jo ekteskapet dessuten dømt til å vare, hva?).
First look
Hvorfor ta bildene etter vielsen, når dere kan ta dem før og få nydelige bilder av øyeblikket der dere ser hverandre for første gang?
First look gjør at dere får beholde det nære øyeblikket for dere selv, uten masse publikum (dere slipper ikke unna meg da, beklager det).
Det blir mer og mer vanlig å ha en slik ‘first look’-seanse i forkant av vielsen. Disse bildene kombineres gjerne med portrettfotogrferingen og er helt perfekt hvis dere for eksempel ønsker å gå sammen opp midtgangen (vi kommer tilbake til denne fantastiske ideen).
Med first look kan dere også dra rett til festen etter vielsen, og dermed gyve løs på mat, kaker og whiskey, i anstendig tid.
Det er forresten også helt nydelig med first look med foreldre eller de(n) som skal følge opp midtgangen. Det kan gjøres i kirkerommet, eller et annet sted og må avtales på forhånd.
Alternativ liturgi
Visste du at det finnes to ulike vielses-liturgier for deg som skal gifte deg i kirken?
Hvis du lurer på hva en liturgi er, så er det rammen for selve vielsen, inkludert de faste tekstene som presten leser opp.
Det finnes altså to sett med tekster. Den nyeste ble innført i 2017 da kirken vedtok å også vie likekjønnede par.
Fram til da måtte skeive par inngå formelt ekteskap på rådhuset, for så å få ekteskapet velsignet i kirken etterpå, uten en passende liturgi.
Den nye kan brukes av både skeive og ikke-skeive par, mens den eldre versjonen kun kan brukes av ulik-kjønnede par. Noen prester bruker kun den eldste, andre bruker mer enn gjerne den nye. Ser du forskjell?
-
Gud har skapt oss i sitt bilde til å leve i fellesskap med seg og med hverandre. Ekteskapet er Guds gode gave. Å leve sammen som ektefeller er å leve i tillit og kjærlighet, dele gleder og sorger og trofast stå ved hverandres side livet ut.
-
Gud har skapt oss til å leve i fellesskap med seg og med hverandre. Han har ordnet det slik at mann og kvinne skal være ett og stadfestet dette fellesskapet med sin velsignelse.
Hvem følger hvem opp midtgangen
Tradisjonelt sett er det far som følger bruden opp midtgangen, og så står brudgommen ved alteret og ‘overtar’ sin kommende kone.
Solveig og Øystein gikk opp kirkegulvet sammen.
MEN! Og nå kommer en brannfakkel:
Uten å på noe som helst vis ønske å tråkke på de 99% som følger denne tradisjonen - er det ikke på tide at kona slipper å “gis bort”, som om hun var en eller annen gjenstand?
Hvorfor ikke gjøre denne tradisjonen på en annen måte? På deres måte?
Ikke alle har et godt forhold til far. Ikke alle har en far. Alle brudepar er ikke mann og kvinne og alle bruder ønsker ikke å bli “gitt vekk”, som jo indikerer at noen eier henne.
Alternativer løsninger kan være:
Gå opp sammen
Dere er tross alt to om dette bryllupet. Ved å gå opp sammen får dere begge oppmerksomhet når kirkedøra går opp. I tillegg går dere opp som to likeverdige parter som følger hverandre inn i ekteskapet - hvor fint er ikke det? Denne løsningen passer forresten perfekt hvis dere går for first-look fotografering.
Bli fulgt av mor / besteforelder / søsken / forlover(e) / barn / andre
Det må ikke være far som følger opp, det kan i grunn være hvem som helst. Jeg garanterer at uansett hvem som følger deg / dere opp midtgangen, vil de være verdens stolteste. De vil også være evig takknemlige for å bli spurt om en så viktig oppgave.
Gå opp begge to - hver for dere
Dette er perfekt hvis dere for eksempel er to bruder eller to brudgommer. Men denne løsningen kan like gjerne gjøres hvis dere er brud og brudgom. Igjen: LA OSS RISTE I FASTLÅSTE TRADISJONER. Hvorfor skal ikke brudgommen også få litt oppmerksomhet? Han har sannsynligvis aldri sett så smashing ut han heller!
Carla ble fulgt opp midtgangen av sin mor.
Når det er sagt - jeg dømmer ingen som ønsker å gå opp midtgangen sammen med far, eller noen andre for den saks skyld. Det eneste jeg ønsker er å få dere til å tenke over valgene som kan være med på å gjøre dagen deres enda med personlig og deres.
For det er DERES dag, dere kan gjøre hva pokker dere vil! 💃🏽
Humanetisk eller borgerlig vielse
Er dere ikke så gira på religiøs vielse, eller ønsker dere å gjøre den enda mer personlig enn det som er mulig i kirka?
Kanskje ønsker dere å holde seremonien ute? Eller kanskje kirka der dere bor ikke er så positive til liberale og alternative bryllupsønsker?
Jeg har vært i flere borgerlige og humanetiske vielser og de er ofte svært personlige og unike, og kan formes mye mer enn det en kirkelig vielse kan.
Eksempel på en litt annerledes vielse
Lise og Margot hadde giftet seg formelt på rådhuset i forkant av bryllupet sitt. I selve bryllupet fikk de en god venninne til å lese opp talen som vigsleren hadde holdt under ekteskapsinngåelsen på rådhuset. Et skikkelig post covid-bryllup der altså, men skikkelig personlig og gjennomført på akkurat på den måten som passet dem.
De ga hverandre ringer og det ble en helt magisk seremoni, full av deres personlighet. Aldri har jeg opplevd så mange kjærlighetstårer under en vielse!
Seremonien var dessuten utendørs og stående, med kun noen få benker tiltenkt de som trengte å sitte litt. Nok et tips som funka helt strålende.
Brudeparet valgte komfort og gikk for hvite Converse med hilsener fra forloverne skrevet på.
Brudeparet elsker Vans og valgte det som sko i bryllupet. Igjen: komfort og stil trumfet høye hæler og vonde føtter.