Tips til en unik vielse

Noe av det mest nervepirrende med bryllupsdag er ofte vielsen. Kanskje er du redd for å snuble, kanskje er du ikke så glad i all oppmerksomheten eller kanskje du er redd for at “din signifikante andre” ikke skal si ja?

Brudgommen ser bruden sin komme gående opp midtgangen i Sandnes Kirke

Her er uansett noen tips som kanskje kan være med på å roe nervene, her med hovedvekt på kirkelig vielse:

Nygift ektepar feirer med hendene i været på kirketrappen i Sandnes Kirke.
  • Plassering av forloverne

    Har du tenkt på hvor forloverne deres skal sitte i bryllupet ditt?

    Vielsen begynner oftest med at brudeparet setter seg på motsatt side av hverandre, med forloverne ved siden av seg. Brudeparet sitter ytterst, ut mot gjestene.

    Når dere endelig er gift og skal sette dere på samme side - be forloverne flytte seg over på motsatt side slik at dere får sitte alene. Sett gjerne fram en ekstra stol på forloversiden hvis det er behov for det, eller be en forlover ta med seg en.

    Ingenting er mindre ergelig enn å få det perfekte bilde av øyeblikket mellom dere to - men med en forlover som klør seg i hodet ved siden av ;)


  • Egen musikk/innmarsj/utmarsj

    Jeg eeeelsker når brudeparet gjør bryllupet om til sitt eget. Vielser som inkluderer sanger som dere har et personlig forhold til er ofte mye mer rørende enn vielsene som kun har standard salmer (selv om det også er superfint).

    Kanskje har dere enn venn som kan synge når du/dere går opp midtgangen? Kanskje har en av dere en favorittsang eller et favorittinstrument?

    I en vielse jeg var i her forleden hadde brudeparet planlagt at bruden skulle gå opp midtgangen til en sang de begge elsket, men dørene skulle ikke åpne seg før refrenget i sangen. På den måten ble stemningen enda mer spent og tårene satt enda løsere når døren gikk opp og hun kom gående. Det skal ikke så mye til, men små detaljer kan utgjøre masse! <3

  • Mobilfri vielse

    Dette er noe jeg ber alle brudepar vurdere.

    Å velge mobilfri vielse vil gi dere mer øyekontakt med gjestene, færre mobiler på bildene og generelt et mer oppmerksomt publikum.

  • Hvem følger hvem opp midtgangen?

Tradisjonelt er det far som følger bruden opp midtgangen, og så står brudgommen ved alteret og ‘overtar’ sin kommende kone.

Jeg liker å utfordre litt - hvorfor ikke gjøre det på deres måte? Ikke alle har et godt forhold til far. Ikke alle har en far. Alle brudepar er ikke mann og kvinne og hva om det er to bruder? Tenk utenfor boksen, vurder hva som passer dere.

Alternativer løsninger kan være:

Gå opp sammen

Bli fulgt av mor / besteforelder / søsken / forlover(e) / andre

Gå opp begge to - hver for dere

Bli fulgt av eventuelle barn

  • First look

    Okey, ikke helt vielse, men jeg nevner det likevel:

    Det blir mer og mer vanlig å ha en såkalt ‘first look’-seanse i forkant av vielsen. Der ser brudeparet hverandre første gang i en privat setting hvor dere får fred og ro til å bare være dere (gjerne med meg i bakgrunnen) og nyte øyeblikket uten tusen øyne deres vei. First look kombineres gjerne med portrettfotogrferingen og er helt perfekt hvis dere for eksempel ønsker å gå sammen opp midtgangen.

    Det er også helt nydelig å få til first look med foreldre eller den som skal følge opp midtgangen. Tårene til en stolt far eller mor er tross alt noe av det fineste som finnes :) Dette må i så fall planlegges i forkant, slik at fotografen er forberedt.

 
Carla og Sindre i vielsen sin i bryllupet de holdt i Avaldsnes kirke på Karmøy. Brudeparet er akkurat gift og sitter og ser på hverandre
  • Valg av liturgi

    Visste du at du kan velge mellom to ulike vielses-liturgier hvis du skal gifte deg i kirken? Hvis du lurer på hva en liturgi er: Liturgi er rammen for selve vielsen, inkludert de faste tekstene som presten leser opp.

    Det finnes altså to sett med tekster. Den nyeste ble innført i 2017 da kirken vedtok å også vie likekjønnede par. Fram til da måtte skeive par inngå formelt ekteskap på rådhuset, for så å få ekteskapet velsignet i kirken etterpå, uten en passende liturgi. Den nye kan brukes av både skeive og ikke-skeive par, mens den eldre versjonen kun kan brukes av ulik-kjønnede par. Noen prester bruker kun den eldste, andre bruker gjerne den nye.

  • Husk å se på hverandre

    Mange synes det er ubehagelig med all oppmerksomheten under vielsen. Søk støtte i hverandre! Nyt øyeblikkene sammen og husk å se på hverandre. Mange sliter med å ikke begynte å grine når de ser på sin nye ektemake, men husk:

  • Tårer gjør ingenting!

    Det er bare fint!

 
Budeparet får sitt første kyss under vielsen i Time Kyrkje på Jæren.
  • Nå kan du kysse bruden

Du har sannsynligvis, i likhet med alle oss andre, fått med deg tradisjonen der presten sier “nå kan du kysse bruden”. Visste du at dette ikke automatisk er inkludert i den norske vielsesliturgien? Faktisk må du be presten om å si det (mange prester spør brudeparet om de vil ha det med også, men ikke alle). Så hvis du vil ha det med - spør presten!

Og har du tenkt på at du kan be presten si andre ting også? Som “nå kan du kysse brudgommen”, eller “nå kan dere kysse hverandre”e.l.

  • Konfetti / såpebobler / stjerneskudd

    Kanskje dere kan organisere at gjestene kaster konfetti eller blåser såpebobler på dere når dere går ut av kirka eller vielseslokalet? Det blir alltid superfint på bilder og skaper en kjempefin stemning. La oss FEIRE at dere nå er gift - hva?! 🥳

Vilde Fagerland

Jeg heter Vilde Fagerland, jeg er 29 år og har nylig flyttet til Stavanger.

Jeg har alltid drømt om å ta spektakulære bilder, å forstå kamera, lys og mennesker. På veien dit har jeg utdannet meg som sykepleier og medieviter. Nå jobber jeg som bryllupsfotograf.

Bli bedre kjent med meg her.

https://vilfafoto.com
Forrige
Forrige

Alternative bryllupstradisjoner

Neste
Neste

Hvordan velge lokale til bryllupsfesten?