Bokblogg: Barna fra toget

av Christina Baker Kline.

★★★★☆

Molly har bodd i over tolv fosterhjem på sine 17 leveår. Hun har vært gjennom en hel del ubehagelige situasjoner og nå er hun dømt til samfunnsstraff for å stjele en bok fra biblioteket. Som straff skal hun hjelpe 91 år gamle Vivian med å rydde unna rotet på loftet.

Vivian kjenner seg igjen i unge Molly. Da hun selv var barn mistet hun foreldrene i en grusom brann. Hun ble fraktet med tog gjennom hele Midvesten i USA, uten familie eller bekjente. På denne tiden ble foreldreløse barn fraktet med egne tog gjennom USA på såkalte Orphan Trains for å finne nye hjem. Ofte ble barna tildelt nye identiteter og ble utnyttet for penger og arbeidskraft. Mange havnet på gaten og fant aldri sine søsken igjen. Vivian fikk sitt navn gjennom reisen med Orphan Train og levde et liv omgitt av problemer og vanskelige kår. Helt til Molly dukket opp forsøkte Vivian å glemme sitt gamle liv, men ble nå påminnet de grusomme hendelsene fra fortiden.

Barna fra Toget er en nydelig og forferdelig bok. Den sluker deg fra første side. En fortelling som like gjerne kunne vært sann, basert på historiene om tusenvis av barnsom ble fraktet som dyr gjennom USA i håp om å finne et bedre hjem- uten familie eller noen form for garantier eller sikkerhet om en bedre tilværelse. Det er anslått at mellom år 1854 og 1929 ble over 200 000 foreldreløse eller forlatte barn fraktet med Orphan Trains gjennom USA.

Historien griper deg. Måten forfatteren strekker paralleller mellom dagens samfunn og datidens måte å håndtere sosiale problemer er tankevekkende. Man får øynene opp for en del av historien man gjerne ikke har hørt så mye om, men som har hatt store konsekvenser for mange tusener av barn.

Det kan kanskje høres både dystert og tragisk ut, og på mange måter er det også det, men Barna fra Toget er en nydelig skrevet bok hvor man får lov til å både le og gråte. Nok en bok jeg kan lese både en og to ganger til.